Merhabalar… Bu bölümde size klasik biyografi yerine hayatımdan bazı kısımları da anlatmak istedim. Hafif blog tadında, zamandan kelimeden tasarruf etmeden…
Aralık 1978’de Ankara’da doğdum. Karadenizli ailemde annem öğretmen, babam ise TRT ‘de haber muhabiriydi…
13 yaş civarı Arı Koleji Ortaokulu yıllarında ilk bilgisayarım Commodore 64 ile tanıştım. C64’ün gelmesi ile hayatımın geri kalanını oluşturacak müzik/bilgisayar ikilisi ile yaşam bağım kurulmuş oldu. Oynamaktan çok Final III kartuşu ile oyunları crack’lemek daha eğlenceli idi. Önce “Basic” programlama dilini öğrendim, sonra kaptırıp az biraz “Assembler” a kadar bulaştım. Sonrasında günümüzde Timbaland’dan tutun VSTi’lerde bile karşımıza çıkan efsanevi C64 oyun müziklerinin yapıldığı SiD tracker programı “Cyber Tracker” ı gördüm.
İlk müziklerimi Cybertracker ile yaptım. Sonrasında Amiga 500’e geçip müziklere Fast Tracker ile devam ettim. Amiga bir canavardı, çünkü sampling yapabiliyordunuz. Şarkıların nakaratlarını sample kesip remix yapmak kaçınılmaz oldu.
Bizim evimizde Türk Sanat Müziği çalardı, söylenirdi, ama tek kanal TRT’nin hüküm sürdüğü dönemde ülkemize büyük güzellik yapıp Polis Radyosu Yabancı Müzik (evet polis radyosu yabancı müzik çalıyordu) bölümünü kuran DJ Uğur Gündoğan‘ın programı sayesinde kulağım yabancı müziklere müptela oldu. Tüm programları kasetlere kayıt ediyordum. Sonra ilkel mixer tekniği (Walkman + Kasetçalar + Amiga 500) yardımıyla kendi çapımda remix’ler yaptım. Walkman mikrofonunun bir yanına Amiga, öteki yanına kaset çalar koyulur, aynı anda playe mucizevi basış denemeleri ile amiga ve kasetçalar senkronize tutturulur…Okuldaki hocaları anlatan İlk “rap” denememi bu sistemle kaydetmiş ve okul servisinde çalmıştım…
90’lı yıllarda “Gündüz Discosu” diye bir olay vardı. Okuldan çıkıp gidilen, 13:00 – 18:00 arası açık olan, partiler yapılan discolar,.Lise yıllarında Tunalı Hilmi’de bulunan JB isimli disco’da DJ’lik yapmaya başladım. Technics Pikaplar & Plaklar, Scratchler, “Snow – Informer, Ace of Base – All that she wants” zamanları…Arada bir kaç dans yarışmasına katıldım, helikopter çekmek ulaşabildiğim en yüksek mertebe idi. Yaz aylarında Kuşadası barlar sokağında çeşitli club’larda çaldım. Öğrencilik hayatım böyle geçiyordu…
1995 yılında jingle satmak için elimde chrome bir kasetle Radyovizyon’a gittim. Kasetin arka yüzünde yaptığım remix’ler vardı, bunları dinleyen radyonun müdür Cengiz Ünsal jingle’ları almadı ama bana program yapmayı teklif etti. Böylece Türkiye’nin ilk Rap & Hip Hop radyo programı olan “Hip Hop & Don’t Stop”ı yapmaya başladım. Daha RTÜK olmadığı için 2 Live Crew ‘den Dr.Dre – Nuthing But a G Thang’e kadar herşeyi çalabildiğim harika bir sene geçti Radyovizyon’da. Derken babamı kaybettim, hiç hesapta olmayan bu beklenmedik durum beni çok etkiledi…
Amiga ile müziği iyice ilerlettikten sonra artık elimin bilgisayar klavyesi hariç birşeylere basması gerekiyordu, ilk klavyem olan efsanevi Korg – Trinity‘i aldım. Cartel’in ülkemizi kasıp kavurmasından iyice cesaretlenip kendi Rap albümümü yapmak için çalışmalara başladım. Albümü yaparken yanımda şu anda 20 seneyi devirdiğimiz dosttan öte kardeşlerim Volkan Yazıcıoğlu ve Alper Arslan vardı. 1998 yılında İstanbul’un yolunu tuttum ve Raks Tempo Müziğe adımımı attım. Prodüktör Fatih Yıldız işi beğendi ve albüm müzik marketlerde yerini aldı. Ben trilyoner olmayı beklerken albüm 13.000 civarında sattı, bir de üstüne ÖYS – ÖSS isimli klip “çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde” olduğu gerekçesiyle yasaklandı.Nitekim 9 aylık İstanbul maceram bitti ve beş kuruşsuz Ankara’ya döndüm.
Albüm hayal kırıklığını atlatmaya çalışırken, haklı olarak benden birşey olmayacağını gören 7 senelik sevgilim de gitti. Çok uğraştım onu geri kazanmak için, öyle çabaladım ki küçük emrah yanımda asilzade kalırdı…Fakat işe yaramadı…Odama kapandım iki sene civarı, yaptığım müzik & yazdığım sözler değişmeye başladı…Baktım kendi kendime düzelemiyorum, beni düzeltecek kimseler de yok etrafta, okulu bırakıp Bingöl‘e askere gittim…Sigarayı bıraktım, body’e başladım ve hayatımın en güzel & yararlı 13 ayını geçirdim…
Asker dönüşü tüm vaktimi aranje & mix işini ilerletmek için harcadım. Bol türkçe pop dinler ve yazar oldum. İlk şarkılarım bu yıllarda ortaya çıktı.
2004’te Ankara Mesa Salata’da sahne alan Özgün ile tanıştım…O sıralar ilk türkçe pop şarkılarımı yapmayı deniyordum. Özgün ile anlaştık, albümü hazırladık ve ikinci defa İstanbul’un yolunu tuttum. 2005 yılında Özgün – ELVEDA albümünün prodüktörlüğünü, müzik yönetmenliğini ve albümdeki Şeytan, Aşk Çiçeği, Kandırman Lazım gibi şarkılarının söz,müzik ve aranjelerini yaptım…İlk yaptığım Türkçe Pop albümü olan Elveda’nın 6 şarkısına klip çektik ve Altın Kelebek’ten PowerTürk’e kadar bir çok ödül aldı…”Kırk canım olsa birini vermem, sen değmezsin, değişmezsin, seni sahibin sevsin” gibi sözleri olan Şeytan yaptığım ilk türkçe pop şarkıydı, beni terkeden 7 senelik sevgilime ithafen.
Artık İstanbul’a yerleşmiş oldum ve sonrasında diğer sanatçılar ile söz/müzik/aranje çalışmalarına devam ettim. 2011 yılında Volkan Yazıcoğlu ile beraber VE Medya Yapım isimli şirketimizi kurduk. VE MEDYA içinde, Greenbox Video/Foto Stüdyosu, Montaj Stüdyosu ve Müzik Stüdyosu bulunmaktadır. Müzik stüdyosu için genelde Türkiye’de alışageldiğimiz “marangoz” işleri yerine STAR TRACK ismini verdiğim modüler konsol tasarladım ve Ankara ODTÜ-Teknokent’te çocukluk arkadaşım Can Delikçi ve ekibinin elleriyle hayat buldu. Böylelikle stüdyoda kullandığım TL Audio Analog Tube mixer’im sound’una yakışır bir ortama kavuştu. Konuyla ilgiliyseniz STAR TRACK‘in yapım ve üretim aşaması videosunu izlemenizi tavsiye ederim. VMY’nin yaptığı prodüksiyonlar için vemedyayapim.com adresine bakabilirsiniz.
2014 Ağustos ayında STARZ (Sokak Tarzı) ismi ile “Türkiye’nin Elektronik Müzik Markası” sloganıyla yayın hayatına başlayan STARZ.com.tr markasını kurduk. STARZ’ın içinde aynı zamanda iTunes,Spotify,TTNetMüzik,TurkcellMüzik,Shazam vb. 51 dijital platforma dağıtım yapan bağımsız bir sistem bulunmaktadır. Yakında STARZ markasının Ulusal TV & Radyo yayınlarına başlaması için uğraşıyoruz.
Bugüne kadar Kral TV Türkiye Müzik Ödülleri – Müyap Dijital En Çok Çalan Şarkı, PAL FM Müzik Ödülleri – Yılın En İyi Şarkısı, Boğaziçi Üniversitesi/Radyo Boğaziçi Müzik Ödülleri – Yılın En İyi Şarkısı ödüllerine söz,müzik,aranjesini yaptığım Mustafa Ceceli – ES ile layık görüldüm.
Şu aralar kendi albümüm için çalışıyorum…Bir proje albümü ama tamamen farklı olsun diye uğraşıyorum…Umarım yakında siz müzikseverlere sunabileceğim…
Okuduğunuz için teşekkürler, sevgiler…